Intervju med Lena Wiman i samband med Överbys 25-årsjubileum

Lena Wiman, vår ridskolechef, håller lektioner och jobbar i stallet, tävlar Grand Prix, är dressyrdomare och dressyrtränare men framförallt - en fantastisk förebild och inspirationskälla för alla åldrar! 

Innan Lena började jobba på Överby jobbade hon på Färingsö Ridskola. Färingsö fick nya ägare och ett år efter försäljningen slutade Lena att jobba där. Hon fick då ett erbjudande från Överby och tog med sig några ridgrupper dit. I samband med att föreningen tog över Överby, så började hon jobba heltid här. 

Under alla år på Överby så måste det hänt några speciella saker, några minnen som betyder extra mycket, både för Överby och Lena, så jag ställde frågan: 

”Vilka har varit de viktigaste händelserna i Överbys 25-åriga historia?” 
”Det finns otroligt många saker, men om jag ska välja det som jag får upp i huvudet först så är det när vi bytte ut tältet vi tidigare red i mot ett 20x40-ridhus. Sedan självklart när vi fick mer personal till Överby. I två år drev jag nämligen ridskolan helt själv med några få praktikanter, så det här var ett stort steg för Överby. På tal om ridhuset så var en annan milstolpe när vi förlängde ridhuset till ett 20x60-ridhus - det gjorde vi 1992. En annan viktig händelse var såklart när vi på 90-talet köpte vår första egna häst; Rocko. Innan vi började köpa egna hästar så hyrde vi hästar under ett år. I mitten av 90-talet hade föreningen en egen flock! Sedan var självklart en otroligt viktig händelse när vi rev ponnystallet och det gamla privatstallet och byggde det fina stall som vi nu har.” 

När Lena tänker tillbaka på något speciellt roligt minne som hon har från de 25 åren hon varit delaktig i Överbys historia, så tänker hon på alla förändringar - alltifrån ridhus till all personal. Hon tänker tillbaka på när hon först fick uppleva att ha utbildat en färdig ”kull” elever, se dem börja ta ansvar och tävla, hur stolt hon var! Detta är något hon upplever än idag. 

”Kan du se någon skillnad på hur en ryttare på ridskolan var för 25 år sedan emot hur det ser ut idag?”
”Idag känns det som om det där "riktiga" hästintresset inte riktigt finns hos de som vill vara i stallet och bli riktigt bra ryttare. Det är så mycket annat som lockar, t ex sociala medier, så det där unika hästintresset har tyvärr försvunnit. De ryttare som utbildar sig idag på ridskolan har egentligen ett guldläge för att bli duktiga hästmänniskor och ryttare. Många äldre förebilder, engerade ridinstruktörer och många välutbildade hästar.” 

”Har det blivit någon skillnad i hästhållningen under åren, tycker du?”
”Hästhållningen har blivit bättre men jag kan tycka att det här med att allt ska vara så säkert kan vara både positivt och negativt. Man måste lära av sina misstag. Prova, kanske kommer man göra sig illa, men man kommer lära sig. Säkerheten kan göra så att man aldrig får lära sig av missar. Hästhållningen har blivit svårare, hästar idag blir sjuka lättare och är mer ”känsliga”.” 

”Någon favorithäst som du vill berätta om från de här åren?”
”Alla betyder självklart otroligt mycket för mig - de är en del av min familj. Saturnus… han påminner om min häst Boleroz, fast Boleroz hade ännu fler "tricks" för sig.” 

”Var ser du att Överby kommer att vara om 25 år?”
”Då är jag nästan 80 år. Min önskan är att Överbyandan kommer att leva kvar efter mig. Jag hoppas att det är sig väldigt likt och att de människorfrån idag, som är kapabla att vara där åldersmässigt, kommer att vara där.”

”Är det något du är speciellt stolt över från dessa 25 år?”
”Jag är otroligt stolt över den verksamhet som har blivit och vad jag själv presterat. Att jag kommit till Grand Prix-nivå på Donnerstein, som jag utbildat själv. Samt att jag hållit glädjen och energin uppe genom alla dessa år.”

Glädjen och energin Lena pratar om får vi alla ta del av och mycket tack vare Lena existerar ”Överbyandan” - det är en otroligt speciell och unik känsla att vara en del av Överby. 

Tack Lena, för allt du gör för oss elever, hästarna och framförallt, vår fantastiska ridskola Överby Hästsportförening! 

 

Skriven av: Amanda Blomkvist